Chov hovädzieho dobytka a oviec

Chov hovädzieho dobytka sa v Žrebčíne Topoľčianky datuje od jeho založenia v roku 1921 a vhodne dopĺňa hlavné odvetvie živočíšnej výroby – chov koní.

V súčasnosti je chov hvädzieho dobytka sústredený na objekte Žikava a je zastúpený čiernostrakatým holsteinským plemenom. V roku 2000 bol chovu udelený Štatút šľachtiteľského chovu. Od roku 2009 obnovil žrebčín chov oviec.

Živočíšna výroba Národného Žrebčína v Topoľčiankach je okrem chovu koní doplnkovo zameraná aj na chov hovädzieho dobytka a oviec. Na farme dojníc Žikava v súčasnosti žrebčín chová 250 ks hovädzieho dobytka holsteinského plemena a 200 ks oviec plemena cigája.  Chovateľský rok 2012/2013 sme ukončili s priemernou úžitkovosťou na dojnicu 10524 l mlieka za normovanú laktáciu. Touto úžitkovosťou sa FD Žikava, ktorá je súčasťou NŽ Topoľčianky zaraďuje medzi popredné chovy holsteinského plemena na Slovensku. Na farme sa aj naďalej pokračuje v rekonštrukcii ustajňovacích priestorov, dojárne a strojového vybavenia farmy v záujme zlepšovania chovateľských podmienok a welfer-u chovaných zvierat.


Vytlačiť   E-mail