Národný žrebčín zverejnil svoj plán podujatí na rok 2024

Plán podujatí 2024

Opäť je nabitý chovateľskými, športovými a spoločenskými podujatiami.

Kalendár sa začína už v úvode marca Chovateľským seminárom zameraným na legislatívu spojenú s chovom koní v praxi a predstavením plemenných žrebcov na nasledujúcu pripúšťaciu sezónu. Ďalšie chovateľské podujatia búdu pokračovať v priebehu roka tradične bonitáciami chovu a výkonnostnými skúškami na jar a na jeseň.

Aj napriek tomu, že turistická sezóna sa začína až v máji, Národný žrebčín otvorí svoje brány už skôr počas veľkonočných sviatkov Rodinnými výletmi. Azda už najznámejším dňom  v žrebčíne je Tradičný Deň otvorených dverí 1. mája. Znovu bude pripravený bohatý program ako ukážky jazdeckých disciplín, prehliadky jazdiarne, jazda v kočiaroch ťahaných kráľovským plemenom lipican a mnoho ďalšieho. Ťahákom podujatia bude určite slávnostný Galaprogram, ktorému sa tešia nielen tí najmenší, ale aj dospelí. Galaprogram nie je len vyvrcholením pre divákov, ale aj pre Národný žrebčín, pretože jednotlivé ukážky sú vyjadrením využiteľnosti koní a ich dôležitej úlohy v spoločnosti a poskytujú nám obraz významnej historickej hodnoty. Pre tých nedočkavých sa brány otvárajú už o deň skôr Generálkou Dňa otvorených dverí. Veríme, že opäť budú prekonané naše očakávania v návštevnosti.

Návštevníci sa oficiálnym otvorením turistickej sezóny môžu tešiť na prehliadky historickej jazdiarne z čias Habsburgovcov, ktoré sú počas pracovných dní aj komentované. Okrem prehliadok stajní sa na Vás tešia aj naše kone až šiestich plemien. Lákadlom stále zostáva azda najznámejší kôň na Slovensku Maestoso XIV Timrava plemena lipican, ktorý bol symbolicky darovaný anglickej kráľovnej Alžbete II. a je vďačný za každého svojho ďalšieho obdivovateľa.

Spestrením programu nielen počas sviatkov, ale aj vybraných športových podujatí bude veľmi obľúbený ,,Kočiar pre Sissi“. Jazdou v kočiari ťahanom lipicanmi v príjemnom prostredí Zámockého parku sa prenesiete do minulosti a aspoň na chvíľu sa môžete cítiť ako cisárovná. Novinkou bude sprístupnenie Hipologickej expozície Národného žrebčína počas vybraných športových podujatí formou individuálnej prehliadky. Národný žrebčín nezabudol ani na tých najmenších. V Topoľčiankach môžete stráviť nielen Deň detí v sobotu 1. júna, ale aj Rozlúčku s letom.

Rok 2024 bude určite športovým rokom nielen pre žrebčín, ale aj celý svet nakoľko sa v Paríži konajú XXXII. letné olympijské hry. Športové podujatia v Národnom žrebčíne budú otvorené už v máji azda najatraktívnejšou jazdeckou disciplínou pre divákov, ktorou je parkúrové skákanie. Národný žrebčín je jedinečný aj svojou multifunkčnosťou a kvalitou podmienok, pretože organizuje až 5 jazdeckých disciplín a dostihy, čo potvrdzuje počet športových podujatí v znamení ,,majstrovských“. Okrem parkúru sa diváci môžu tešiť aj na ďalšiu jazdeckú disciplínu tzv. tanec s koňom, drezúru, až v troch termínoch. Drezúrni jazdci budú predvádzať svoje jazdecké umenie prvý júlový víkend, na Majstrovstvách SR detí, juniorov a mladých jazdcov v auguste a v septembri uzavrú vrchol sezóny Majstrovstvami mladých koní, seniorov a pony. V júni nás čakajú okrem dostihov aj medzinárodné záprahové preteky na úrovni až 3*, ktoré budú zároveň aj Majstrovstvami Slovenskej republiky v jedno a dvojzáprahoch.
,,Veľká topoľčianska steeplechase“ bude vyvrcholením druhých dostihov v Národnom žrebčíne tento rok v skoršom júlovom termíne.  Prvý augustový víkend preverí pripravenosť koní vo vytrvalostnom jazdení na Medzinárodných vytrvalostných pretekoch CEI1*, CEI2*. S voltížnými pretekmi 31. augusta sa symbolicky rozlúčime s letom.

Tretia októbrová sobota tradične v Topoľčiankach patrí Hubertovej jazde, ktorou sa uzatvára jazdecká sezóna. Posledným z pripravených podujatí je príchod Mikuláša do Národného žrebčína opäť s novým a zaujímavým príbehom.

Všetky podrobnejšie informácie pre návštevníkov o podujatiach nájdete na našej oficiálnej internetovej a facebookovej stránke.


Vytlačiť   E-mail