Záprahové sústredenie v Topoľčiankach

Záprahové sústredenie v Topoľčiankach

V dňoch 5.-7.4.2024 sa v priestoroch dostihovej dráhy Národného žrebčína Topoľčianky konalo záprahové sústredenie, organizované Záprahovou komisiou SJF v spolupráci s Národným žrebčínom.

Podujatie bolo otvorené pre všetkých záprahových jazdcov na Slovensku, v kategóriách jedno a dvojzáprahov. Školiteľom bol skúsený tréner a záprahový jazdec pán Ladislav Jirgala z Českej republiky. Termín sústredenia bol naplánovaný tak, aby sa pred začatím športovej sezóny doladili posledné detaily.

Vzhľadom na dostupnosť maratónskej trate, ktorá je vybudovaná na dostihovej dráhe v Topoľčiankach, bolo sústredenie zamerané na tréning koní v maratónskych prekážkach. Mnohí jazdci sa zúčastnili s mladými koňmi, ktoré zatiaľ nemajú veľa skúseností a preto je práca na obratnosti, ohybnosti a celkovej poslušnosti v prekážke dôležitou súčasťou tréningu.

V piatok sa po príchode účastníkov konalo len ľahké oboznámenie koní s novým prostredím. V sobotu a v nedeľu doobeda prebiehali intenzívne tréningy podľa rozdelenia, s individuálnym prístup pán Jirgalu ku každému jazdcovi.

Z Národného žrebčína sa zúčastnili traja jazdci, skúsený Miroslav Matúška a Jozef Mašír, a nováčik Pavol Kemencei. Zapriahajú žrebce a kobyly plemena lipican z chovu Národného žrebčína. Miroslav Matúška a Jozef Mašír sú už známe mená na medzinárodnej úrovni záprahových pretekov, Pavol Kemencei zatiaľ súťaží na národnej úrovni. Tento rok uvidíme na súťažiach aj Marcelu Viochnovú, ktorá zapriaha koňa v majetku Národného žrebčína a to v kategórii jednozáprahov s cieľom absolvovať súťaže pre mladé kone a získať kvalifikáciu na tohtoročné Majstrovstvá sveta mladých koní.

Veríme, že podujatie prispelo k lepšej príprave jazdcov a koní na nadchádzajúcu športovú sezónu a tiež k celkovému zvýšeniu úrovne záprahového športu na Slovensku.


Vytlačiť   E-mail