CHOV KONÍ PLEMENA LIPICAN V TOPOĽČIANKACH AKO SÚČASŤ REPREZENTATÍVNEHO ZOZNAMU NEHMOTNÉHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA SLOVENSKA

Osvedčenie o zápise „Chovu koní plemena Lipican v Topoľčiankach“ do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky Dňa 6.11.2017 v Bratislave, počas slávnostného  podujatia, z rúk ministra kultúry pána Mareka Maďariča, prevzal riaditeľ Národného žrebčína „Topoľčianky“ š.p., Michal Horný osvedčenie o zápise „Chovu koní plemena Lipican v Topoľčiankach“ do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky.
Slávnostné odovzdávanie osvedčení sa uskutočnilo v divadle SĽUK-u a organizované bolo Centrom pre tradičnú ľudovú kultúru. Okrem Chovu Lipicana v Topoľčiankach boli do zoznamu prvkov zapísané aj tradičné remeslá ako drotárstvo, fujara trombita, modranská majolika a drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní. O zápise prvkov rozhodovala odborná komisia.
Chov plemena lipican má dlhú a bohatú históriu v Národnom žrebčíne Topoľčianky. Tá je spätá s jedinečným kultúrnym odkazom nášho národa a dedí sa z pokolenia na pokolenie. Lipican patrí medzi najstaršie kultúrne plemena koní v Európe.
„Zápis Chovu koní plemena Lipican v Topoľčiankach do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky je ocenením dlhodobej a cieľavedomej chovateľskej práce mnohých generácií“, uviedol riaditeľ Národného žrebčína, ktorý upozornil, že Slovensko je momentálne štvrtým štátom, ktorý ocenil toto barokové plemeno koní zápisom do zoznamu prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva.

Vytlačiť   E-mail