U kráľovnej na dvore...

U kráľovnej na dvore...   Od roku 1943 sa vo Windsore vo Veľkej Británii koná veľkolepá „kráľovská konská šou“. Počas štyroch májových dní tu môžete vidieť medzinárodné parkúrové, drezúrne, záprahové preteky, ale aj pólo, výstavy rôznych plemien a iné zaujímavosti.

   Súčasťou „Royal Windsor Horse Show“ sú CAI – medzinárodné záprahové preteky dvojzáprahov a štvorzáprahov. Pre štvorzáprahy je to kvalifikačný pretek do súťaží svetového pohára. Týchto pretekov sa od roku 1973 zúčastňoval Princ Filip, ktorý zostal aj po ukončení svojej športovej kariéry nadšeným podporovateľom záprahovej časti šou.

   V tomto roku prišli na návštevu kráľovského dvora tiež záprahári z Topoľčianok. Na medzinárodných pretekoch v dvojzáprahoch reprezentovali Slovensko Miroslav Matúška a Martin Zákršmíd. Po nevydarenej drezúre, keď sa slovenské mená písali takmer pri konci výsledkových listín, si v ďalších dňoch maratónom a parkúrom už len polepšili a skončili na 14. a 15. mieste z 28 štartujúcich. Všetko to boli pretekári zo záprahových veľmocí ako Francúzsko, Holandsko, Nemecko a zapriahali teplokrvné kone, ktoré síce svojimi chodmi zatienili lipicanov v drezúre, ale v maratóne boli už ťažkopádnejšie.  
   Miroslav Matúška na pretekoch zapriahol Maestosa X-32 – pravého brata topoľčianskeho Maestosa X-38, ktorého dostala kráľovná Alžbeta do daru. Možno sa niekedy v budúcnosti podarí Matúškovi štartovať na týchto pretekoch s obidvoma bratmi a jazdiť tak z polovice aj za domácich.
   Aj keď sa nedá chváliť výborným výsledkom, pre športovcov to bola neoceniteľná možnosť nechať sa ohodnotiť západoeurópskymi rozhodcami a porovnať sa so západoeurópskymi jazdcami, ktorých inak stretávajú len na majstrovstvách sveta.

 Autor foto: Josef Hrouda


Vytlačiť   E-mail