Vozatajský šport pozná nových Majstrov Sveta - Výsledky, foto, video z MAJSTROVSTIEV SVETA – KECSKEMÉT - 2009

Aktuality z MAJSTROVSTIEV SVETA – KECSKEMÉT -  2009  Svetový vrchol záprahovej sezóny je už za nami. V maďarskom meste Kecskemét sa konali XII. majstrovstvá Sveta dvojzáprahov v dňoch 20. – 23. augusta.  Vo štvrtok 20. augusta Maďari oslavovali Deň ústavy a kráľa sv. Štefana, zakladateľa štátu a k tomuto sviatku sa pridal aj sviatok koní – začiatok Majstrovstiev Sveta v športe, ktorým žije celé Maďarsko tak, ako iné krajiny žijú futbalom alebo hokejom.


  Kecskemét leží v strednej časti Maďarska v regióne Bacs-Kiskun medzi riekou Dunajom a Tisou. Má rozlohu 322 km² a žije v ňom vyše 108 tisíc obyvateľov. Toto mesto neorganizovalo záprahové Majstrovstvá Sveta po prvý krát – v roku 1978 sa tu konali majstrovstvá štvorzáprahov, v roku 1999 dvojzáprahov a 2004 opäť majstrovstvá štvorzáprahov. Vo všetkých týchto rokoch sa nestalo, že by zlato získal niekto iný ako Maďari, či už v jednotlivcoch alebo družstvách.

World Championship Driving Kecskemet 2009

Reprezentačné družstvo na majstrovstvá sveta v Kecskeméte 2009

Tentoraz sa ale mala história prepísať. Rozhodcovský zbor tvorili Diana Brownlie (GBR), ktorá bola hlavnou rozhodkyňou,  Klaus Christ (GER), Peter Bonhof (NED), Marsoe Larose (CAN), József Borka (HUN), Pierre de Chezelles (FRA). Staviteľom trate bol Christian Iseli (AUT), ktorý v Kecskeméte zastával túto funkciu aj v roku 2004. Tohtoročný šampionát hostil 23 štátov a 69 štartujúcich.


  Naša ekipa dorazila na miesto diania v pondelok poobede. Družstvo tvorili Miroslav Matúška (prísediaci Jozef Mašír), Josef Hrouda (Lukáš Mucha), Pavol Gašpar (Marek Zeman), ako jednotlivec štartoval Martin Zákršmíd (Ján Ožvalda), vedúci ekipy bol Ing. Michal Horný, PhD, veterinárom družstva MVDr. Dušan Solár. Po vyložení kone prešli vstupnou prehliadkou, kontrolou pasov a mohli byť „ubytované“.


  V utorok po tréningoch organizátori pripravili večer národov, kam každá ekipa priniesla niečo typické pre ich krajinu. Na slovenskom stole nechýbali samozrejme bryndzové halušky, pivo Topvar, vína z Topoľčianok, syry, borovička, melóny. Za prípravu tohto pohostenia bol zodpovedný vynikajúci kuchár Miroslav Hrouda – strýko Jozefa Hroudu, za čo mu patrí vďaka. Poďakovať je treba aj sponzorom: pivovar Topovar, Milsy Bánovce, Old Herold Trenčín, Vinárske závody Topoľčianky, Farma Kissová zo Želiezoviec, bez ktorých by takúto prezentáciu nebolo možné zorganizovať.


  V stredu prebehla veterinárna prehliadka. Tu neobišla naše družstvo smola – Matúškovho koňa museli vylúčiť, keď na tvrdom povrchu zakríval. Na druhý deň pri pohybovaní bol už v úplnom poriadku, avšak štartovať už nemohol. Celkovo vylúčili 6 koní, medzi nimi aj koňa Zsolta Selybena – člena maďarského družstva. Ten bol jeho hlavným drezúrnym koňom, musel teda štartovať s náhradným, ktorý vôbec nemal v úmysle drezúrne sa predvádzať. Na tréningoch s ním pracovala takmer celá maďarská ekipa a pokrok za dva dni bol u neho až neuveriteľný.


  Po veterinárnej prehliadke sa konala súťaž prezentácie záprahov, ktorá sa však nerátala do majstrovstiev. Z nášho tímu sa jej zúčastnil Miroslav Matúška, ktorý to využil hlavne ako možnosť zoznámiť kone so štadiónom. Večer sa majstrovstvá otvorili slávnostným ceremoniálom, kde sa predstavili rôzne typy záprahov, čikoši, uhorská pošta a mnohé iné.


  V štvrtkovej časti drezúry  zo slovenských jazdcov štartoval len M. Matúška. Akoby nestačilo smoly  len s vylúčeným koňom, jeho hlavný kôň Maestoso X.-32 dostal v tento deň horúčky a bolo veľmi ťažké rozhodovanie veterinára, či vôbec bude môcť štartovať. Nakoniec rozhodol, že kôň štartovať môže, avšak nepodal zďaleka taký výkon, ako štandarne podáva a rozhodcovia výkon záprahu ohodnotili na 64,77 tr.b.. V prvej časti drezúry ešte štartoval aj Zoltán Lázár, ktorého úloha z môjho pohľadu tiež nezodpovedala jeho štandardom. Pravý kôň v predĺžených klusoch vzadu vyzeral, akoby chcel nacválať. Čistota chodov a uvoľnenosť by mali byť v drezúre na prvom mieste, napriek tomu ho rozhodcovia ohodnotili na 45,57 tr.b..  Hneď za ním štartoval Holanďan B. Gosschalk, ktorý predviedol lepšiu úlohu, podľa rozhodcov to však stačilo „len“ na 47,36 tr.b.. To sa samozrejme nepáčilo publiku (ktoré nebolo tvorené len Maďarmi) a hodnotenie rozhodcov „odmenili“ pískaním a hlasným pokrikovaním. Do kariet to nahralo ďalšiemu štartujúcemu – Nemcovi S. Warneckovi, ktorý sa s výsledkom 41,98 dostal pred Lázára.


  Ostatní členovia slovenského tímu jazdili v piatok. Trochu demotivujúce štartové číslo mal začínajúci Martin Zákršmíd, ktorý jazdil úlohu hneď po Holanďanke Mieke van Tergouw. Drezúra je jej silnou stránkou – kone mala lepšie ako mnohí športoví drezúrni jazdci a s výsledkom 38,66 sa stala celkovou víťazkou drezúry. Martin štartoval hneď za ňou, čím sa rozdiel medzi ich koňmi ešte umocnil a bol ohodnotený na 76,67.  Výsledky ostatných slovenských reprezentantov boli nasledovné: Josef Hrouda 60,67, Pavol Gašpar 67,71.


  V sobotu pokračovali majstrovstvá maratónom, kedy veľa záprahárov, ktorým sa nepáči subjektivita drezúry hovorí: „Tak a odteraz sa začne súťažiť!“. Maratón obsahoval 8 prekážok, z toho jednu vodnú. Boli situované v Szabadidőparku dosť blízko pri sebe a hlavne po poradí, čo bolo veľmi dobré pre divákov, ktorí nemuseli prebiehať z jednej strany na druhú. Keď hovorím o divákoch . . . netrúfam si odhadnúť, koľko desaťtisícov ľudí fandilo v tento deň v tomto areáli. Keď ste chceli chytiť miesto, odkiaľ by ste videli na celú prekážku, tak ste nemali šancu. V niektorých prípadoch sme sa museli stavať na špičky  aby sme videli aspoň prilby našich jazdcov. Deň bol veľmi horúci a pre kone náročný. Rozhodcovia kvôli tropickému teplu skrátili trať. Maratón bol podľa mnohých jazdcov jeden z najťažších a autori si vyslúžili aj množstvo kritiky. Hlavne kvôli krátkym prejazdom medzi prekážkami, kde si kone nemohli ani na chvíľu vydýchnuť a zbytočne ťažkým terénom, predovšetkým v prekážke č. 7, kde sa kolesá kočov až do polovice zabárali v piesku. Prvým našim štartujúcim bol Pavol Gašpar, ktorý maratón zvládol bez kolízií a umiestnil sa v prvej polovici poľa ako 31. so 106,52 tr.b, čím splnil očakávanie. Po ňom štartoval Martin Zákršmíd, ktorý si napriek málo skúsenostiam počínal veľmi dobre, v jednej prekážke dosiahol dokonca 10. najlepší čas. Dozadu ho posunuli hlavne trestné body za nestihnutie krokovej fázy a penalizácia ho odsunula niekoľko miest dozadu. Zo slovenských jazdcov si najlepšie počínal Miroslav Matúška, skončil na 21. mieste. Josef Hrouda štartoval hneď pred Zoltánom Lázárom a keď išiel do prekážok tieto už boli neuveriteľne plné maďarských fanúšikov. Aj za ich hlasnej podpory zajazdil veľmi dobrý maratón – na vode mal 8. najrýchlejší čas a na 5. prekážke bol 9. najrýchlejší. Celkovo 23. miesto a výsledky maratónu zodpovedajú úrovni našich jazdcov a koní. Po maratóne konečne zavládlo v ekipe mierne uspokojenie, predovšetkým s tým, že všetky kone boli zdravé a ťažký maratón zajazdili všetci bez väčších chýb, či nedostatkov.


  Maďarské družstvo neobišla smola – Vilmos Lázár na druhej prekážke vypadol z kozlíka, čo znamenalo 20 tr.b.. Opraty sa mu zamotali do kolesa a to ho ešte veľmi zdržalo. Maratón však došiel do konca, síce až na 64. mieste. Súťaž nedokončilo päť jazdcov.


  O víťazovi mala rozhodnúť posledná disciplína – parkúr. Po drezúre a maratóne viedol Zoltán Lázár (HUN) pred Harriem Verstappenom (NED) a Beatom Schenkom (SUI). V družstvách si prvú pozíciu držali Holanďania pred Maďarmi a Nemcami. Parkúr bol veľmi náročný, ako sa aj na majstrovstvá sveta patrí a časovo veľmi natesnaný – len jednému sa podarilo absolvovať tento deň s čistým kontom a tým bol maďarský reprezentant Péter Varga. Slováci čakali na výkon Pavla Gašpara, ktorý celú sezónu dokazoval, že je „parkúrovým kráľom“, keď zvíťazil v tejto disciplíne na CAI Kladruby aj CAI Szilvásvárad. Jeho záprah mal byť našim žolíkom, avšak svoju porciu športovej smoly si vybral práve v tejto disciplíne. Dokončil s piatimi zhodenými loptičkami a prekročeným časom, čomu pomohla nešťastná náhoda, keď mu koleso vbehlo medzi dokladanú trávu, kočiar sa skoro prevrátil a záprah to rozhodilo takmer na pol parkúru. Ďalší členovia nášho družstva si počínali veľmi dobre – Josef Hrouda išiel čisto, opatrná jazda mu však priniesla 7 tr.b. za prekročený čas. Miroslav Matúška už riskoval viac, no zhodil dve loptičky a za mierne prekročenie času dostal 1,81 tr.b. Je potešiteľné, že obaja skončili v prvej dvadsiatke.


  Celé Maďarsko už ale netrpezlivo očakávalo posledných troch jazdcov. Beat Schenk zhodil dve loptičky a dostal 0,6 tr.b. za čas. Po ňom išiel Harrie Verstappen. Dlho držal divákov v napätí, chyboval až na 9 prekážke. Publikum zaburácalo škodoradosťou s vierou, že Zoltán Lázár pôjde lepšie. Holanďan zhodil ešte predposlednú loptičku a Maďari si mysleli, že zlato už majú isté. Do parkúru vošiel Lázár. Už klusal smerom k štartu, keď si všimol, že zástavka štartéra ešte nie je zdvihnutá. Stihol zastaviť dva metre pred štartovou líniou. Rozhodcovia mali niečo so zvoncom a Zoltán musel krúžiť ešte hodnú chvíľu pred štartom. To určite nepomohlo jeho psychickej pohode. Nakoniec chyboval hneď na troch prekážkach a malý náskok, ktorý mal po maratóne pred Harriem Verstappenom (0,56 tr.b.) nestačil na udržanie si prvého miesta. Odsunulo ho to „až“ na bronzovú pozíciu a novým majstrom Sveta sa stal Harrie Verstappen z Holandska pred Beatom Schenkom zo Švajčiarska.


  Holanďania porazili Maďarov aj v družstvách a vôbec po prvý krát, keď sa záprahové majstrovstvá konali v Maďarsku nezvíťazilo domáce družstvo. Diváci odchádzali sklamaní a Holandsko potvrdilo, že sa stáva novou záprahovou veľmocou. Víťazmi sa stali aj na minuloročných majstrovstvách Sveta v štvorzáprahoch. Slovenské družstvo sa celkovo umiestnilo na peknom desiatom mieste, čo je zatiaľ najlepší výsledok našich záprahárov na MS a dúfame, že ich forma bude do Dunajsko-Alpského pohára na budúci rok už len stúpať.
  Na majstrovstvách celkovo štartovalo 14 lipicanov z chovu Národného žrebčína Topoľčianky, 3 z toho sa umiestnili do 15. miesta, 2 boli členmi strieborného maďarského družstva a bronzový Zotán Lázár mal v záprahu Maestosa X.-9 z Topoľčianok. Vo svetovej špičke aj medzi holandskými, nemeckými a inými  teplokrvnými koňmi, ktoré boli zastúpené v neporovnateľnej početnej prevahe, ako aj maďarskými lipicanmi sa kone topoľčianskeho chovu nestratili a potvrdili, že do svetovej špičky určite patria.
 
Celkové výsledky – jednotlivci:

1.    Harrie Verstappen (NED) – Tsambikos, Roelanda Petronella, Olivier – 143,92
2.    Beat Schenk (SUI) – Lancina, Nero IX, Warlok– 146,54
3.    Zoltán Lázár (HUN) – Maestoso X-9, Favory Cudar, Favory XXVII-11 – 148,18
23.  Josef Hrouda (SVK) – Maestoso Matyi, Siglavy Batosta IV-I, Siglavy XI-2 – 170,71
31.  Miroslav Matúška (SVK) – Maestoso X-32, Siglavy XI-12, Conversano VI-8 - 175,16
52.  Pavol Gašpar (SVK) – Conversano VI-37, Conversano VI-22 – 200,74
53.  Martin Zákršmíd (SVK) – Conversano VI-17, Neapolitano XII-15 - 203,41

Celkové výsledky – družstvá:
1.    Holandsko – 282,26
2.    Maďarsko – 286,22
3.    Nemecko – 306,35
10.  Slovensko – 345,87

Ďalším vrcholom záprahovej sezóny, tentoraz ale slovenským bude CAI – A 1,2,4 v dňoch 11. – 13. septembra v Topoľčiankach, spojené aj s majstrovstvami Slovenska dvojzáprahov. Zúčastnia sa ich  všetci jazdci, ktorí reprezentovali Slovensko v Kecskeméte, preto príďte podporiť ich snahu, veríme, že si odnesiete vynikajúce zážitky.
 

LIST OF COMPETITORS

STARTING LIST DRESSAGE

STARTING LIST MARATHON

STARTING LIST CONES

Results Dressage

Results Dressage - TEAM

Results Marathon

Time in Obstacles

Results A + B

Results A + B - TEAM

Results Cones

Final Results

Final Results - TEAM


Fotogalérie reprezentantov z majstrovstiev:




Martin Zákršmíd MARTIN ZÁKRŠMÍD


Autor foto: Ivana Zimanová


Foto z MAJSTROVSTIEV SVETA – KECSKEMÉT -  2009 FOTO

Autor foto: Jacqueline Zimmerman

Záznam maďarskej televízie z majstrovstiev:

 

Kolízia Vilmosa Lázára na druhej maratónskej prekážke:



Vytlačiť   E-mail