Majster sveta v dvojzáprahoch Vilmos Lazár s koňom z Národného žrebčína Topoľčianky

WARKA (POL)

V poľskej Warke sa v dňoch 31.8. – 2.9.2007 konali Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch. Potešiteľnou správou pre topoľčianskych chovateľov vzácnych lipicanov je to, že majstrom sveta sa stal maďarský, niekoľkonásobný majster sveta Vilmos Lazár, s hlavným koňom, ktorého zakúpil z Topoľčianok – lipicanom Neapolitanom XII-8.

Jeho brat Zoltán Lazár, špecializujúci sa na štvorzáprahy, pripravuje štyri kone pre majstrovstvá sveta v štvorzáprahoch. Aj tieto kone boli zakúpené z Národného žrebčína Topoľčianky. Lipicany sú veľmi populárne a topoľčiansky chov momentálne predstavuje špičku v produkcii lipicanov pre záprahový šport až na úrovni majstrovstiev sveta.

V prvej polovici súťažiacich na 31. mieste skončil aj reprezentant Národného žrebčína Topoľčianky Miroslav Matuška. Drezúru zajazdil štandardne, darilo sa mu aj v maratóne a posledný deň v parkúre zajazdil čisto a skončil na 8. mieste. Miroslav Matuška sa kvalifikoval na Majstrovstvá sveta v poľskej Warke s mladými lipicanskými žrebcami, ku ktorým dodáva: „Mám mladé kone, ktoré sú veľmi perspektívne.  Nestratili sa v svetovej špičke a rátam s ich výkonnostným vzostupom.“

Miroslava Matušku, a viac ako 130 koní, 40 jazdcov z 10 krajín uvidíme ešte v Topoľčiankach na Majstrovstvách Slovenska a medzinárodných pretekoch jednozáprahov, dvojzáprahov a po prvý krát aj štvorzáprahov  - v dňoch 14. -16. septembra 2007.

Srdečne Vás pozývame!
 
flesh 

Vytlačiť   E-mail