Medzinárodný šampionát huculských koní v Topoľčiankach

V TOPOĽČIANKACH BUDE PANOVAŤ PLEMENO KARPÁTPráve v tomto roku si domovina plemena hucul – Rumunsko – pripomína 160. výročie založenia organizovaného chovu v Lučine. Na Slovensku uplynulo už 95 rokov od momentu kedy boli dovezené prvé kone plemena hucul do Národného žrebčína v Topoľčiankach. Hucul je silný, odolný malý kôň (kvh do 140 cm) s vyrovnanou povahou. Je to typický predstaviteľ horského koňa s vynikajúcimi inštinktmi a výbornou rovnováhou a preto je vhodný aj pre menej skúsených jazdcov. Cieľom chovu tohto autochtónneho plemena je zachovať jednotný konzervatívny typ v typických farbách.
 
V dňoch 3.-4.9.2016 sa v Národnom žrebčíne Topoľčianky konal už piaty ročník Medzinárodného šampionátu huculských koní, čím si Národný žrebčín plní  povinnosti ako uznaná chovateľská organizácia na medzinárodnej úrovni. V siedmych chovateľských triedach sa predviedla takmer stovka koní z piatich krajín Európy. Šampionát sa konal pod záštitou Huculskej medzinárodnej federácii HIF, ktorá vznikla v roku 1985 a združuje chovateľov huculov z ôsmych krajín sveta. Rozhodcovský zbor tvorilo päť medzinárodných rozhodcov uznaných HIF. Prezidentom z boru bol Prof. Sandor Mihok (HUN), ostatným členmi boli Reg. Rat. Ing. Francz Schröder (AUT), Mag. Marek Gibala (POL), Ing. Jaroslav JelínekCSc. (CZE ) a Ing. Juraj Kovalčík (SVK). Medzi chovateľsky najsilnejšiu krajinu patrilo jednoznačne Poľsko. Juniorským šampiónom výstavy sa stal 2-ročný žrebec Prymus po Czerchan z matky Prima-O po Wazniak. Chovateľom žrebca je Stanislaw Gajewski a majiteľom Konrad Pelc. V seniorskej kategórii zvíťazila a zároveň celkovou šampiónkou výstavy sa stala kobyla Furora v majetku Mieczyslawa Janczyka. Chovateľom je Wojciech Kryzak. Furora sa narodila v roku 2009 po žrebcovi Piaf z matky Fala po Sonet.
 
Vzhľadom na všestrannú využiteľnosť tohto plemena mal šampionát aj športovú časť. Účastníci si so svojimi zverencami zmerali sily v drezúre pod sedlom, v záprahovom športe, ktorý pozostával z drezúry , maratónu a parkúru pre dvojzáprahy a v tzv. stezke. V drezúre pod sedlom jednoznačne zvíťazila Rakúšanka Silke Falschlunger so svojím elegantným žrebcom Attila Goral von Birkenhaim s topoľčianskym pôvodom. V záprahovej drezúre najlepší výkon podal domáci jazdec Ján Bíro s koňmi Príslop-11 a Gurgul X-29. Najlepšiu obratnosť a vytrvalosť v maratóne predviedol zástupca maďarského národného parku Aggtelek Gábor Jóna s koňmi Oušor Darvas a Hroby Demes a v záprahovom parkúre prvenstvo prebral jeho kolega Bóros Krisztián s koňmi Hroby Domeny a Prislop Prius. Stezka je divácky veľmi atraktívna disciplína, princípom sa dá prirovnať ku krosu vo všestrannosti. Jazdecká dvojica prekonáva trať s rôznymi prírodnými aj umelými prekážkami často v kombinácii s vodou. Jazdí sa na čas. V tejto disciplíne bol najúspešnejší poľský reprezentant Lukasz Pupczyk z Kombinatu rolnego Kietrz so žrebcom Judym.

Špeciálne treba vyzdvihnúť účasť slovenských súkromných chovateľov, ktorých kone boli vo výbornej kondícii a zároveň boli dobre predvedené v chovateľských triedach aj v športových disciplínach. Boli to pani Mariana Cabanová, Bratislavské regionálne ochranné združenie (BROZ) a Slovenský huculklub. Poslednú spomínanú organizáciu vlastní a vedie pán Milan Gonda, ktorý bol autorom trate huculskej stezky. Tá sa stretla s veľmi pozitívnymi ohlasmi predovšetkým zo strany zahraničných účastníkov.
 
Srdečne blahoželáme šampiónom výstavy rovnako ako aj víťazom športových disciplín a do budúcnosti želáme veľa chovateľských a športových úspechov.

VÝSLEDKY:

   
1. DREZÚRNA ÚLOHA
2. ZÁPRAHOVÁ DREZÚRNA ÚLOHA
3. VOZATAJSKÝ PARKÚR
4. MARATÓN
5. HUCULSKÁ STEZKA
   
JUNIORSKÝ ŠAMPIONÁT KOBÝL SENIORSKÝ ŠAMPIONÁT KOBÝL
JUNIORSKÝ ŠAMPIONÁT ŽREBCOV SENIORSKÝ ŠAMPIONÁT ŽREBCOV
JUNIORSKÝ ŠAMPIÓN SENIORSKÝ ŠAMPIÓN
   
VÍŤAZ MEDZINÁRODNÉHO HUCULSKÉHO ŠAMPIONÁTU

 


Vytlačiť   E-mail