Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Vždy tretiu októbrovú sobotu sa Národný žrebčín v spolupráci so Slovenskou jazdeckou federáciou lúči s každoročnou bohatou  športovou a chovateľskou sezónou. Hubertova jazda patrí už k tradíciám Národného žrebčína. Tohtoročných účastníkov privítalo nádherné slnečné počasie, ktoré umocnilo farebnú rozmanitosť a krásu jesene.

Ako obyčajne sa v Topoľčiankach zišlo mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života. Nechýbal ani predseda Slovenskej jazdeckej federácie Vladimír Chovan. Medzi čestných hostí, ktorí prijali pozvanie, patril exprezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a riaditeľ odboru živočíšnej výroby MPRV SR Peter Juhász.  

Na slávnostnom otvorení Hubertovej jazdy pred Zámkom v Topoľčiankach nastúpilo 11 kočov a takmer tridsiatka jazdcov. Hubertovu jazdu svojim príhovorom otvoril predseda Slovenskej jazdeckej federácie Vladimír Chovan. Jazdcov, ale aj hostí v kočiaroch oboznámil s prísnymi regulami master honu Peter Vančo. Húf sa vydal smerom k zrúcanine hradu Hrušov, míňajúc chovné objekty Národného žrebčína so stádami koní. Pod hradom bolo pripravené pre hostí a všetkých účastníkov občerstvenie.

Po občerstvení, kedy nové sily načerpali nielen jazdci, ale aj ich štvornohí zverenci, sa húf vydal späť k Zámku v Topoľčiankach. Počas cesty jazdci absolvovali prírodné prekážky za neustáleho prenasledovania symbolickej „líšky“ smerom až k Medvedej lúke za topoľčianskym zámkom. Tu nasledovalo dlho očakávané vyvrcholenie honu - halali. Jazdci hľadali líščí chvost v kríkoch, pod pníkmi, v tráve aj na konároch. Líška sa napokon našla celkom rýchlo. Tento rok zvíťazila jazdkyňa z Ranča Čakýň Dominika Zaťková na 13 ročnom valachovi Monty plemena paint horse.

Unavení, ale spokojní jazdci sa vrátili na nádvorie jazdiarne žrebčína. Po zaopatrení koní ich čakalo vo vyzdobenej historickej jazdeckej hale posedenie. Nechýbal ani „hubertovský guláš“  a tradičné gurmánske špeciality.

Týmto bola oficiálne ukončená ďalšia športovo-chovateľská sezóna v Národnom žrebčíne.

Všetkým jazdcom a  ich štvornohým zverencom prajeme dostatok oddychu na načerpanie nových síl do nasledovnej sezóny 2020.

Text, foto: NŽT.


Vytlačiť   E-mail