V Topoľčiankach zasadali riaditelia významných európskych chovov koní

V Topoľčiankach zasadali riaditelia významných európskych chovov koní    V dňoch 9.-10.6 sa na pôde Národného žrebčína Topoľčianky stretli významné osobnosti z európskych chovov koní. V historických priestoroch Zámku Topoľčianky sa konalo generálne zasadnutie Spoločenstva európskych štátnych žrebčínov – ESSA  (EUROPEAN STATE STUDS ASSOCIATION). Zúčastnili sa ho zástupcovia z Rumunska, Švajčiarska, Nemecka, Švédska, Českej republiky, Francúzska, Bulharska, Slovinska, Maďarska, Rakúska a Slovenskej republiky.

   ESSA je spoločenstvo usilujúce sa o uznanie štátnych žrebčínov za európske kultúrne dedičstvo. Spolupráca týchto subjektov smeruje k posilneniu identity a významu tradičných plemien koní. Neprezentuje však len vonkajšie vnímanie týchto veľkochovov, ale smeruje k vzájomnej odbornej spolupráci, výmene plemenného materiálu a  vedeckých projektov v rámci plemien, ktoré žrebčíny zastrešujú. ESSA bola založená v roku 2005 a dnes je oficiálne zaregistrovaná v Nemecku. Miestom generálnych stretnutí sa stali európske žrebčíny v Poľsku, Maďarsku, Slovinsku a v Portugalsku. Najväčším podujatím ESSA, ktoré sa zapísalo aj do Guinnessovej knihy rekordov bola Európska megaštvorylka, ktorá sa jazdila v nemeckom Mannheime pod záštitou Helmuta Kohla, počas Majstrovstiev Európy v parkúrovom skákaní (14. -19. augusta 2007). Desaťtisíce divákov, špička európskych parkúrových jazdcov, riaditelia európskych veľkochovov koní, čelní funkcionári FEI, štátni predstavitelia Nemecka a davy nadšencov burácali v neuveriteľnom potlesku v  „Standing ovations“. Potlesk patril pre  80 žrebcov so svojimi jazdcami z 15 štátnych žrebčínov a deviatich národností.
   Účastníkov v Topoľčiankach privítal riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný. Usporiadanie generálneho zasadnutia ESSA je určite cťou pre významný slovenský chov genetických zdrojov koní v Topoľčiankach, ktorý neodmyslite patrí k historickému bohatstvu Európy.
   Predseda ESSA, Bernard Maurel (Francúzsko) ocenil prácu usporiadateľa zasadnutia a otvoril generálne zasadnutie. V prezentáciách sa predstavili nový členovia ESSA z Nemecka, Švajčiarska a Francúzska. Diskusia sa niesla v duchu udržania tradičných plemien koní v Európe s cieľom ich zaradenia medzi národné kultúrne dedičstvo. V rámci workshopov odzneli veľmi plodné a otvorené diskusie o budúcnosti a súčasnom postavení svetových európskych veľkochovov.
   Dôležitým aspektom bol návrh na vzájomnú spoluprácu štátnych chovov v oblasti športu, výcviku a chovu koní, predovšetkým s výmenou vzácneho genetického materiálu koní a inseminačných dávok. Z prezentácií jednotlivých členských subjektov vyplynulo, že veľkú pozornosť žrebčíny venujú predovšetkým národným a medzinárodným prezentáciám na úseku športu a turizmu, ako aj príprave mladých odborníkov. Predovšetkým v oblasti vzdelávania nových hipologických odborníkov existuje prepojenie chovateľských zväzov a žrebčínov s odvetvím školstva.
   Jedným z bodov zasadnutia bolo aj prerokovanie otázok a zjednotenia systému označovania tradičných plemien koní v súlade s normami EÚ.
   Súčasťou generálneho zasadnutia ESSA bola aj prehliadka hipologického múzea, chovných objektov a strediska jazdiareň s krátkym programom.

Autor Foto:
Emil Kovalčík, Archív Národného žrebčína Topoľčianky


Vytlačiť   E-mail