CAI Szilvásvárad a nočná šou

CAI Szilvásvárad a nočná šou   Ako každý rok, ani tentoraz lipicany z Topoľčianok nechýbali v Silvásvárade, kde sa na pôde žrebčína konali medzinárodné záprahové preteky a veľká nočná šou (17.-19.7.2009). Počasie bolo tradične také, na aké sme si v Silvásvárade už zvykli – horúce dni a nočné búrky.

   Dážď neobišiel ani nočnú šou, ale našťastie tie najsilnejšie búrky sa prehnali tesne predtým, takže nič nebránilo tomu, aby sa tribúny zaplnili a diváci sledovali vystúpenia. Tu sa predstavilo mnoho domácich aj zahraničných jazdcov. V programe boli zaradené menšie exhibičné preteky štvorzáprahov, prehliadka jazdcov a záprahov z hosťujúcich krajín ako Slovensko, Chorvátsko, Rumunsko, Slovinsko, voltížne ukážky, andalúzske kone, ktoré predviedli štvorylku aj cviky španielskej školy, čikoši, ukážky využitia huculov a mnohé iné. Jedným z vyvrcholení štvorhodinového podujatia bolo vystúpenie lipicanov z Topoľčianok so štvorylkou a cvikmi klasickej vysokej školy. Po nich nasledovalo ukončenie programu vypustením stáda chovných lipických kobýl so žriebätami.
   Topoľčianky ale do Szilvásváradu nepriviezli len štvorylkové lipicany, žrebčín tu mal dohromady 16 koní, zvyšok tvorili záprahové lipicany reprezentantov Pavla Gašpara, Miroslava Matúšku a Martina Zákršmída. Tí sa zúčastnili medzinárodných pretekov dvojzáprahov. V Mekke záprahového športu a medzi elitnými záprahovými lipicanmi je veľmi ťažké presadiť sa, to sa odrazilo nie len v dezúrnej časti pretekov. Maďarsko je tohto roku usporiadateľskou krajinou majstrovstiev sveta v tejto disciplíne, čo tentoraz ešte podčiarklo národnú hrdosť a ambície Maďarov.
   Maratón bol opäť silnejšou stránkou slovenských pretekárov, nebyť penalizácií za krokovú fázu a nešťastného zaskočenia Gašparovho koňa za pobočku, naše záprahy by sa umiestňovali na popredných miestach. V prekážkach dosahovali výborné časy a dynamika našich koní zaujala divákov.
   V parkúre ale mohli mať naši jazdci pocit zadosťučinenia. Martin Zákršmíd síce s najrýchlejším časom parkúru, ale s jednou zhodenou loptičkou skončil na desiatom mieste (pozn.: ostatní pred ním mali penalizácie za čas). Miroslav Matúška sa umiestnil na 14. mieste, ale celkovo na 12. mieste. Pavol Gašpar patril vo vozatajskom parkúre medzi troch „čistých“ jazdcov a najlepším časom zvíťazil v konkurencii 34 štartujúcich. Medzi nimi nechal za sebou také medailové mená z histórie majstrovstiev sveta ako bratov Lázárovcov alebo Zoltána Nyula. Týmto výsledkom Pavol Gašpar dokázal, že víťazstvo na CAI Kladruby nebolo vôbec náhodné. Celkovým víťazom CAI sa stal Lázár Vilmos.
   Tieto preteky boli pre topoľčianskych záprahárov, ale nie len pre nich posledné pred majstrovstvami sveta v Kecskeméte. V rovnakom čase reprezentoval Slovensko Josef Hrouda v Českých Nebaniciach, kde sa stal celkovým víťazom CAI – A2 zo 17 štartujúcich z krajín ako sú Nemecko, Česká republika, Poľsko. Tým tiež potvrdil výbornú formu pred svetovým šampionátom. Teraz nám už zostáva len zaželať im veľa šťastia 18.-23. augusta v Kecskeméte.

 

 CAI Nebanice

CAI Szilvásvárad

CAI Szilvásvárad

 

 

AUTOR FOTO:
Urszula Sawicka
(Warszawa)


Vytlačiť   E-mail