Szilvásvárad – záprahy a nočná šou

Szilvásvárad – záprahy a nočná šou Na programe v maďarskom Szilvásvárade sa Národný žrebčín Topoľčianky zúčastňuje už roky. Bohužiaľ ale organizátorom nezvykne priať počasie a inak to nebolo ani tento rok. Vytrvalý dážď a búrky počas týždňa zmenili terén na nepoznanie.
Záprahové preteky so 16-timi účastníkmi sa začali v piatok drezúrnymi úlohami. Tu si najlepšie viedol niekoľkonásobný majster sveta - domáci Vilmos Lázár. Darilo sa aj nášmu reprezentantovi Miroslavovi Matúškovi, ktorý obsadil piate miesto.

Po prietrži mračien boli organizátori nútení zrušiť krokovú a klusovú časť maratónu. Taktiež horšie podmienky v úseku s prekážkami spôsobili, že takmer polovica štartujúcich vzdala svoju účasť v maratóne s cieľom ušetriť kone pred majstrovstvami sveta.

V nedeľu pokračovali preteky vozatajským parkúrom s už znovu kompletným štartovým poľom. Tu sa najviac darilo slovenskému reprezentantovi Martinovi Zákršmídovi, ktorý vyhral parkúr aj za veľmi ťažkých podmienok na šmykľavom kolbisku.

V noci zo soboty na nedeľu nechýbala obľúbená nočná šou. Usporiadatelia si pripravili mnoho noviniek ako súboj rímskych kvadríg s mongolskými jazdcami alebo drezúru troch lipicanských žrebcov na slobode. Diváci si už zvykli, že vždy uvidia aj štvorylku a klasickú školu z Topoľčianok. Osem jazdcov s lipicanmi zo žrebčína malo „generálku“ pred oslavami 90-teho výročia založenia žrebčína za sťažených podmienok. Napriek tomu všetko vyšlo a štvorylka dopadla na výbornú.

Tešíme sa už na ďalšie ročníky tohto podujatia ako aj na hostí zo Szilvásváradu, ktorí budú vystupovať v programe osláv 90-teho výročia.


Vytlačiť   E-mail