ZIMNÝ DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V NŽ TOPOĽČIANKY

ZIMNÝ DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V NŽ TOPOĽČIANKY  Stalo sa to už priam tradíciou, že Národný žrebčín v Topoľčiankach pravidelne otvára svoje brány pre širokú verejnosť a priaznivcov jazdeckého športu. Nebolo tomu inak ani tento rok....
29. decembra sa opäť raz veľkolepým štýlom Národný žrebčín rozlúčil s končiacim sa rokom. Zabezpečením bohatého programu s veľkým množstvom sprievodných podujatí znovu vyjadril vďaku všetkým svojim priaznivcom.
Tento slávnostný deň sa začal už o deviatej hodine ráno otvorením hipologickej expozície a sprístupnením jazdiarne. Návštevníci si mohli prezrieť historicky vzácne stajne, ktoré sú domovom piatich plemien koní a to hucul, lipican, shagya-arab, arabský plnokrvník a slovenský teplokrvník. Súčasťou programu boli aj verejné tréningy drezúrneho, skokového a voltížneho oddelenia, kde jednotliví predstavitelia týchto plemien predviedli aj svoje využitie v športe. Mnohí boli fascinovaní dianím v podkováčskej dielni, kde mohli sledovať prácu s rozžeravenými podkovami a tak sa oboznámiť s  dôležitou súčasťou chovu koní.
Na svoje si prišli aj tí najmenší, pretože medzi sprievodné akcie patrilo aj vozenie detí na huculských kobylkách v priestoroch jazdiarne. Taktiež v parku pred zámkom mali návštevníci možnosť povoziť sa v kočoch ťahanými lipicanskými dvojzáprahmi.  Súčasťou boli mnohé stánky, či už s upomienkovými predmetmi, jazdeckými potrebami alebo občerstvením.
Vyvrcholením podujatia bol slávnostný galaprogram, ktorý bol otvorený predvedením elegantnej štvorylky lipicanských žrebcov. Nasledovalo predstavenie mimoriadne vzácneho koňa- Kráľovského lipicana Meastoso XIV Timrava, ktorý bol symbolicky darovaný britskej kráľovnej Elisabeth II., pri príležitosti jej návštevy Slovenskej republiky. Potom mohli diváci sledovať zrkadlové jazdenie bieleho lipicana-Favory XI-35  a čierneho lipicana-Conversano XIII Toplica, ktorý je vzácny svojim sfarbením v podaní Kristíny Flakovej a Václava Maceka.  Po nich sa predstavila Michaela Horná so svojou teplokrvnou kobylkou Lusitania 2  a predviedli všetkým prítomným elegantnosť ale zároveň aj náročnosť drezúrneho jazdenia na hudbu. Verejnosť sa každoročne teší aj na voltížne ukážky. Cvičenci JK pri NŽ Topoľčianky pod vedením Borisa Kodaka predviedli náročné zostavy jednotlivcov, dvojíc a skupín, no a úsmev na tvárach všetkých divákov vždy vyčarí predvedenie tých najmenších. O adrenalínové spestrenie sa postarali záprahári Národného žrebčína Miroslav Matuška a Martin Zákršmíd, ktorí svojimi ukážkami dali divákom pocítiť silu a rýchlosť svojich zapriahnutých koní. No a záver galaprogramu patril Klasickej topoľčianskej škole s lipicanskými žrebcami, ktorí predviedli vzácne cviky ako španielsky krok, piaf, passage, levady, caprioly, curbety ale aj divácky atraktívne sadnutie, ľahnutie či pozdrav.
Na záver snáď už len konštatovanie, že Národný žrebčín Topoľčianky týmto podujatím oficiálne ukončil rok 2011 a už teraz sa teší na prichádzajúci. Všetkým priaznivcom jazdeckého športu želáme do Nového roka len to najlepšie a veľa úspechov, či už osobných, športových alebo chovateľských.

Vytlačiť   E-mail