Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky

Hubertova jazda v Národnom žrebčíne Topoľčianky  Býva to už tradíciou, že Národný žrebčín a Slovenská jazdecká federácia, za účasti mnohých jazdeckých klubov, ukončuje športovú sezónu Hubertovou jazdou. Tohtoročných účastníkov sprevádzalo nádherné počasie s príjemnými teplotami a romantickým koloritom farieb jesene.

  Hubertova jazda patrí k tradíciám Národného žrebčína. Ako obyčajne sa v Topoľčiankach zišlo mnoho osobností z jazdeckého a kultúrneho života. Hostiteľmi boli riaditeľ Národného žrebčína Michal Horný a predseda Slovenskej jazdeckej federácie Vladimír Chovan. Medzi čestných hostí, ktorí prijali pozvanie, patril prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek,  predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a generálny riaditeľ spoločnosti Mercedes – Benz Slovakia Andrej Glatz, ktorý je zároveň čestným predsedom Slovenskej jazdeckej federácie.

Na slávnostnom otvorení Hubertovej jazdy pred Zámkom v Topoľčiankach nastúpilo 13 kočov a viac ako tridsiatka jazdcov zo Slovenska, ale aj zahraničia.
Hubertovu jazdu svojimi príhovormi otvorili prezident Slovenskej republiky a  riaditeľ Národného žrebčína Topoľčianky. Jazdcov, ale aj hostí v kočiaroch oboznámil s prísnymi regulami máster honu Viliam Naštický. Húf sa vydal smerom k zrúcanine hradu Hrušov, míňajúc chovné objekty Národného žrebčína so stádami koní. Pod hradom bolo pripravené pre hostí a všetkých účastníkov občerstvenie.

Po občerstvení, kedy nové sily načerpali nielen jazdci, ale aj ich štvornohí zverenci, sa húf vydal späť k Zámku. Počas cesty jazdci absolvovali prírodné prekážky za neustáleho prenasledovania „líšky“ smerom až k Medvedej lúke za topoľčianskym kaštieľom. Tu nasledovalo dlho očakávané vyvrcholenie honu - halali. Jazdci hľadali líščí chvost v kríkoch, pod pníkmi, v tráve aj na konároch. Líška sa napokon našla celkom rýchlo a domácej víťazke hubertusu Pavle Ninis zablahoželal prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a riaditeľ NŽ Topoľčianky Michal Horný.

Unavení, ale spokojní jazdci sa vrátili na nádvorie jazdiarne žrebčína. Po zaopatrení koní ich čakalo vo vyzdobenej historickej jazdeckej hale posedenie s hudobnou kulisou. Nechýbal ani „hubertovský guláš“  a tradičné gurmánske špeciality. Vínu z hrozna, ktoré sa urodilo vo viniciach žrebčína, málokto odolal.

Takže, máme za sebou ďalšiu športovú sezónu... Prajeme všetkým jazdcom a  ich štvornohým zverencom dostatok oddychu na načerpanie nových síl do nasledovnej sezóny 2013. Jej vyvrcholením budú totiž historicky prvé Majstrovstvá sveta konané na Slovensku a to Majstrovstvá sveta v dvojzáprahoch na pôde Národného žrebčína Topoľčianky. Nenechajte si to ujsť...


Vytlačiť   E-mail