Príprava dostihových koní v Topoľčiankach.

Príprava dostihových koní v Topoľčiankach.  Národný žrebčín v Topoľčiankach sa okrem chovu a športovej testácii plemien lipican, shagya arab, arabský plnokrvník, hucul a slovenský teplokrvník tiež venuje príprave dostihových koní. Pod vedením známeho trénera Ing. Samuela Sokola sa v žrebčíne postupne profilujú kone dosahujúce výborné výsledky v klasických rovinových i prekážkových dostihoch.

Hmatateľným dôkazom je aj nedávne víťazstvo 3.ročnej kobyly Fiorhead, ktorá bola na Jarnej cene kobýl Rádia Express považovaná za úplnú outsiderku. Dostih sa bežal na 1700m s dotáciou 21 000 eur na starohájskom hipodróme v Bratislave. Mladá hnedka s kurzom 30:1 sa postarala o dokonalý šok v podobe jej nečakaného víťazstva. V cieľovej rovine to vyzeralo na ťažký súboj favoritiek Najinska s Tomášom Lukáškom a Francia s Janom Rájom, ktoré však boli nečakane zaskočené po vonkajšej stope finišujúcou Fiorhead v sedle so Štefanom Budovičom. Na rozmočenej dráhe našla Fiorhead dostatok síl na víťazstvo o jeden a pól dĺžky pred Franciou a Halingovou. Slovenská odchovankyňa pána Pavla Vigaša zo stajne VIMAR-DVORNÍKY, v tréningu Samuela Sokola v Národnom žrebčíne Topoľčianky zatiaľ odbehla tri rovinové dostihy, z toho dvakrát vyhrala a raz dobehla tretia. Celkovo zarobila 11 660 eur.

Momentálne má Samuel Sokol v Národnom žrebčíne v dostihovej príprave 14 koní z toho 8 koní zo 4 rôznych stajní a 6 v majetku Národného žrebčína. Týmto výrazným rozšírením dostihového oddelenia v porovnaní s uplynulým obdobím vyjadruje Národný žrebčín podporu dostihového športu na Slovensku. Príprava dostihových koní našla vynikajúce zázemie na objekte Breziny. Výborná poloha, ktorá je kombináciou rovinatého a kopcovitého terénu, predpokladá ideálne podmienky na tréning úspešných dostihových koní. K dispozícii je 1700m dlhá tréningová dráha na rýchlu prácu a práve v spomínaných kopcoch sa dá ideálne pracovať na kondičnej príprave. Topoľčianky sú známe svojou kvalitnou dostihovou dráhou na ktorej sa niekoľkokrát do roka konajú populárne dostihy. Práve na tejto dráhe prebieha skoková príprava koní do prekážkových dostihov.

Veríme, že na základe týchto podmienok a skúseností trénera Ing. Samuela Sokola sa podarí na pôde Národného žrebčína pripraviť ešte veľa úspešných dostihových koní.


Text: NŽT
Foto: Závodisko

Vytlačiť   E-mail