DAHOMAN XIII-1 SA UŽ NARODIL!

DAHOMAN XIII-1 SA UŽ NARODIL!   Dňa 1.1.2016 v ranných hodinách sa na objekte Rybník narodilo prvé žriebä – žrebček, po otcovi Dahoman XIII, ktorý je pokračovateľom línie Dahomana XI. Kmeň Dahoman bol založený originálnym arabským žrebcom Dahoman (hnedák, narodený v roku 1846 v Sýrii). Do Uhorska bol importovaný v roku 1852. Pôsobil v žrebčíne Bábolna. V Topoľčiankach pôsobí tento kmeň od roku 1928 a jeho príslušníci patria k radoveckej vetve Dahomanov. Potomstvo si zachováva jedinečný a charakteristický typ, je dostatočne mohutné, pritom ušľachtilé, s veľmi dobrými skokovými schopnosťami.
 
   Starý otec narodeného žrebčeka zanechal v Národnom žrebčíne 80 potomkov. Jeho synovia a dcéry dodnes pôsobia v slovenskom zemskom chove, ale i v zahraničí, či už v chove, alebo v športe, no predovšetkým vo vytrvalostnom jazdení.
 
   Dúfajme, že Dahoman XIII-1, ktorý prišiel na svet ako prvý tohto roku v Národnom žrebčíne, mu bude robiť dobré meno. Zaujímavosťou je, že jeho matka 723 Shagya XXV-23 patrí k príslušníčkam radoveckej rodiny - Radautz, založenej v roku 1806 v Sedmohradsku. Tým sa prakticky opäť spojili významné vetvy a línie radoveckých koní, ktoré tvorili kedysi základ chovného stáda pri vzniku Žrebčína v Topoľčiankach.
 
  Malý Dahoman XIII-1 je zdravý, má sa k svetu a šibalsky sa preháňa okolo pokojnej a starostlivej matky.  Jeho ďalšie životné kroky, rast a vývin, odstav a odchov až po prvé kroky vo výcviku budeme sledovať.
 
Prajeme mu šťastnú a úspešnú budúcnosť!

Vytlačiť   E-mail