Majstrovstvá SR v drezúrnom jazdení 2016 v Topoľčiankach

Národný žrebčín „Topoľčianky“, š.p. Vás srdečne pozýva na DREZÚRNE PRETEKY  Majstrovstvá SR a LIPICAN CUP za účastí domácich a zahraničných jazdcov.

V dňoch 1.-3.7.2016 sa v priestoroch Národného žrebčína Topoľčianky konali Majstrovstvá SR v drezúrnom jazdení. Majstrovským súťažiam predchádzali zahajovacie kolá, ktoré mali prevažne otvorenú účasť. Popri majstrovských súťažiach sa konal druhý ročník LIPICAN CUPu, kde boli zvlášť vyhodnotené kone plemena lipican.

Výborné technické podmienky a komorná atmosféra pretekov sem aj tento rok prilákala vysoké číslo štartujúcich s rôznych klubov nielen na Slovensku ale i zo zahraničia. Okrem mnohých Slovákov, svojou účasťou podujatie podporili aj jazdci a kone z maďarského štátneho žrebčína Szilvasvarad, z úspešného jazdeckého klubu Xenophon, ktorý vedie vynikajúci tréner a jazdec Gyula Dallos, ďalej to boli reprezentanti chorvátskeho národného žrebčína Djakovo a tiež jazdecké dvojice z Českej republiky. Len z domáceho Jazdeckého klubu pri Národnom žrebčíne štartovalo 18 koní s ôsmymi jazdcami na všetkých úrovniach. Rozhodcovský zbor bol zložený taktiež z medzinárodných rozhodcovských osobností. Hlavným rozhodcom bol medzinárodný slovenský rozhodca Doc. RNDr. Ilja Vietor, PhD, ďalej Ing. Iva Schützová, MVDr. Ilona KružíkováIng a Alena Vetišková z Čiech. Z Maďarska opakovane prijal pozvanie medzinárodný rozhodca Péter Hanshágy a po prvýkrát prišla Ágnes Wagenhofferné.  

 

Piatkové zahajovacie kolá
 
Horúce letné počasie sprevádzalo športové zápolenie jazdeckých dvojíc počas prvých dvoch dní. V piatok prebehlo osem súťaží od úrovne Z až poT. Prvá úloha na úrovni „Z“ bola otvorená len pre mladé kone, kde boli zvlášť vyhodnotené 4-ročné a 5-6 ročné kone. Medzi 4-ročnými sa najlepšie darilo domácemu reprezentantovi Petrovi Vančovi a jeho talentovanému žrebcovi Conversano XIII-47 a spomedzi  5-6 ročných bola najúspešnejšia maďarská dvojica Eniko Decsi a Jazzmnine. Nasledovná súťaž na úrovni „L“ bola rovnako určená pre mladé kone, medzi 4 ročnými bol iba jeden kôň na tejto úrovni a to Atlantis V s Petrou Betákovou. 5-6 ročných koní bolo nepomerne viac, zvíťazil 5 ročný žrebec z domácej stajne Forever s Michaelou Hornou. Zápolenie pokračovalo otvorenou súťažou na úrovni „Z“ kde zvíťazila Martina Nittnaus s koňom Nautica z JK pri NŽT a v kategórii detí prvenstvo získala Michaela Balážová s koňom Clip Vidar Z z JO Martin Záturčie. Maďarská dvojica zvíťazila v otvorenej súťaži stupňa „L“, a to Bernadett Radnai s koňom Laron M a v kategórii detí bola najlepšou Emma Markovičová na koni Berlina Van De Capitol z JK RS Team Trnava. Všetky ostatné piatkové súťaže boli už len otvorené, na úrovni „LS“ a „S“ prvé miesto získala Victória László z Maďarska s koňom Dalia. Na úrovni „ST“ v úlohe Prix St. Georges zvíťazil domáci reprezentant Peter Vančo s koňom Labella a na úrovni „T“ Intermediare I. sa najviac darilo Denise Valentovej s Beau Van De Zelm z JK Ivanka pri Dunaji.
 
MSR

 

Sobota a nedeľa sa niesli predovšetkým v dvoj kolom boji o majstrovské tituly. Podmienky na otvorenie majstrovských súťaží boli splnené v kategórii 5-6 ročných koní, detí, ml. juniorov a seniorov. Zlatú medailu v kategórii 5-6 ročných koní si nakoniec odniesla zástupkyňa JK Ivánka pri Dunaji Petra Pechová s koňom Fürst Lothario, striebro aj bronz získala Michaela Horná s koňmi Forever a Liliane z Jk pri NŽ Topoľčianky.  V kategórii detí majstrovský titul získala Emma Markovičová na koni Berlina Van De Capitol z JK RS Team Trnava, druhé miesto a teda strieborná medaila patrila Rebeke Némethovej  s koňom Víťaz z JK Betty Bukovec a bronz si odniesla Michaela Balážová s koňom Al Kham Sa Belinda z JO Martin Záturčie. V kategórii mladších juniorov zlatú medailu získala Lea Jakubíková s koňom Da Felice z JK Dan Club Stupava, striebro vybojovala dvojica Chantal Botlíková a Rodby 4 z JK Ivanka pri Dunaji, no a bronz získala Martina Kollová s Porthosom 2 z JK Limfora Badín. Seniorská kategória bola tento rok zastúpená piatimi jazdeckými dvojicami. Majstrovský titul obhájila Denisa Valentová s koňom Beau van de Zelm z JK Ivanka pri Dunaji, striebornú medailu si odniesla Kristína Flaková s koňom Conversano VI-47  a bronz získal Peter Vančo s Labellou, obaja jazdci z JK pri  NŽ Topoľčianky. Druhé kolo seniorskej kategórie sa už druhý rok nieslo v duchu voľnej zostavy na úrovni Intermediare 1. Pôsobivá hudba počas predvádzania cvikov, ktorá podčiarkuje pohyb a rytmus koňa je divácky veľmi atraktívna. Pre samotných súťažiacich  „freestyle“ ponúka možnosť zostaviť úlohu tak, ako to dvojici najviac vyhovuje. Finále seniorov na M SR je zatiaľ jediný národný pretek kde sa jazdí voľná zostava. Treba dúfať, že aj iní organizátori drezúrnych pretekov začnú postupne zaraďovať voľné zostavy na hudbu do svojich rozpisov. Veríme, že slovenská drezúra sa tak pomaly ale isto posunie na ďalšiu úroveň.
 
Kategórie 4-ročných koní a starších juniorov neboli vyhodnotené ako majstrovské, ale napriek tomu bola ocenená snaha a bojovnosť aj týchto jazdeckých dvojíc ako finále danej kategórie po dvojkolovom zápolení. Medzi 4-ročnými koňmi s vysokým náskokom zvíťazil žrebec Conversano XIII-47 s Petrom Vančom z JK pri NŽ Topoľčianky, na druhom mieste skončila Sangrie s Michaelou Pechovou z JK Ivanka pri Dunaji a tretiu priečku obsadila Atlantis V z Petrou Betákovou z JK El Rancho. V kategórii starších juniorov bojovala len jedna jazdkyňa – Radka Kyselovičová s kobylkou La Vienna Z JK V+V Fotosvet Skýcov.
 
Špeciálne ocenenie organizátora za najmladšiu účastníčku získala len 12-ročná Katka Košinová z Rimavskej Soboty, z Klubu priateľov koní a rekreačného jazdenia.
 
Lipican Cup
 
Národný žrebčín Topoľčianky v spolupráci s Medzinárodnou asociáciou lipicanov (LIF) zorganizovali už druhý ročník Lipican Cupu. V drezúrnych obdĺžnikoch vídať čím ďalej tým viac lipicanov. Obľúbenosť týchto koní v drezúrnom športe stále stúpa predovšetkým pre ich pracovitosť, učenlivosť a výborný charakter. Pomerne rýchlo sa naučia náročné cviky najťažšej úrovne avšak na súťažiach im často chýba priestor v pohybe čím je pre ne veľmi ťažké konkurovať iným teplokrvným plemenám šľachteným výlučne za účelom drezúrneho jazdenia. Lipican Cup vznikol s cieľom motivovať a podporiť lipicanov v drezúrnom športe tým, že sa vytvorí ich vlastná kategória v rámci ktorej budú zvlášť vyhodnotené. Lipican Cup sa stretol s veľkou podporou aj zo zahraničia, a to najmä účasťou maďarského národného žrebčína Szilvasvarad a chorvátskeho národného žrebčína Djakovo. Lipican Cup pozostával z dvoch kôl na úrovni Z, L, S a ST. Po sčítaní výsledkov, na úrovni „Z“ sa najviac darilo Tamásovi Bálintovi s Maestoso XXXIV-7 Szilvasvaradu, druhé miesto obsadila Martina Nittnaus s Favory XII-13 a tretia priečka patrila Janke Maťavkovej s Conversanom VI-51, z domácej stajne. Na úrovni „L“ zvíťazil Peter Vančo s Conversanom XIII-47, na druhom mieste skončila Janka Maťavková so Siglavy XI-22 a tretiu priečku získal David Kintšer so Siglavy XIII-2, všetci traja z JK pri NŽ Topoľčianky. Na úrovni „S“ kraľovala Edit Kappel s Favory XXVIII-53 zo Szilvásváradu, druhé a tretie miesto vybojovali opäť domáci - Janka Maťavková so Siglavy XI-22 a  David Kintšer so Siglavy XIII-2. Najvyššou úrovňou bol stupeň „ST“. Zvíťazila Martina Nittnaus s Neapolitano XI-15, druhé miesto získala Edit Kappel s Favory XXVII-5 a tretie miesto jej oddielový kolega Tamás Miko s Favory XXVIII-26. Všetkým víťazom a umiestneným gratulujeme a prajeme veľa športových úspechov v budúcnosti.
 
 Na záver ešte jedno poďakovanie sponzorom, ktorí toto podujatie podporili venovaním cien do jednotlivých súťaží. Boli to spoločnosti Heavens, Babolna Feed, Sigi Trade, Alltech, LIF, Mercedes Benz a Národný žrebčín Topoľčianky. Ďakujeme.
 
 
ŠTARTOVNÁ LISTINA:
01.07.2016 - piatok 02.07.2016 - sobota
03.07.2016 - nedeľa
FEI úloha pre 4-ročné kone (2005) FEI úloha pre 4-ročné kone (2005)
FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004)
FEI Deti - úvodná úloha A (2014) FEI Detí - úvodná úloha A (2014) FEI Deti - úvodná úloha A (2014)
FEI Deti - súťaž družstiev (2015) FEI Deti - súťaž družstiev (2015) FEI Deti - súťaž družstiev (2015)
SJF Drezúrna úloha LS 5 (2011) SJF Drezúrna úloha S1 (1995) FEI Deti - súťaž jednotlivcov (2004)
FEI Juniori - úvodná úloha (2009) FEI Mladí jazdci - úvodná úloha (2009) FEI Juniori - úvodná úloha (2009)
FEI Prix St.Georges (2009) FEI Prix St.Georges (2009) FEI Mladí jazdci - súťaž družstiev (2009)
FEI Intermediate I (2009)   FEI Voľná zostava Intermediate I (2009)
 
VÝSLEDKY:
01.07.2016 - piatok 02.07.2016 - sobota
FEI úloha pre 4-ročné kone (2005) - 4-ročné kone FEI úloha pre 4-ročné kone (2005) - 4-ročné kone - 1.kolo M-SR 4-ročné kone
FEI úloha pre 4-ročné kone (2005) - 5 a 6 ročné kone FEI úloha pre 4-ročné kone (2005)
FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) - 4-ročné kone FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) - 4-ročné kone
FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) - 5 a 6 ročné kone FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) - 5 a 6 ročné kone - 1.kolo M-SR 5 a 6 ročné kone
FEI Deti - úvodná úloha A (2014) FEI Detí - úvodná úloha A (2014)
FEI Detí - úvodná úloha A (2014) - Deti FEI Detí - úvodná úloha A (2014) - Deti
FEI Deti - súťaž družstiev (2015) FEI Detí - úvodná úloha A (2014) - 1. kolo Lipican Cup - stupeň Z
FEI Deti - súťaž družstiev (2015) - Deti FEI Detí - úvodná úloha A (2014)
SJF Drezúrna úloha LS 5 (2011) FEI Deti - súťaž družstiev (2015)
FEI Juniori - úvodná úloha (2009) FEI Detí - súťaž družstiev (2015) - Deti
FEI Prix St.Georges (2009) FEI Detí - súťaž družstiev (2015) - 1.kolo Majstrovstvá SR mladších juniorov
FEI Intermediate I (2009) FEI Detí - súťaž družstiev (2015) - 1.kolo Lipacan Cup - stupeň L
  SJF Drezúrna úloha S1 (1995)
  SJF drezurna úloha S1 (1995) - 1.kolo Majstrovstvá SR starších juniorov
  SJF Drezúrna úloha S1 (1995) - 1.kolo Lipican Cup - stupeň S
  FEI Mladí jazdci - úvodná úloha (2009)
  FEI Mladí jazdci - úvodná úloha (2009) - 1.kolo Lipican Cup - stupeň ST
  FEI Prix St.Georges (2009)
  FEI Prix St.Georges (2009) - 1.kolo Majstrovstvá SR seniorov

03.07.2016 - nedeľa
FEI úloha pre 4-ročné kone (2005) - 4-ročné kone
FEI úloha pre 4-ročné kone (2005) - 5 a 6 ročné kone
FEI úvodná úloha pre 5-ročné kone (2004) - 5 a 6 ročné kone
FEI Deti - úvodná úloha A (2014)
FEI Detí - úvodná úloha A (2014) - 2.kolo Lipican Cup
FEI Deti - súťaž družstiev (2015)
FEI Detí - súťaž družstiev (2015) - 2.kolo Majstrovstvá SR detí
FEI Detí - súťaž družstiev (2015) - 2.kolo Lipican Cup - stupeň L
FEI Deti - súťaž jednotlivcov (2004)
FEI Detí - súťaž jednotlivcov (2014) - 2.kolo Majstrovstvá SR mladších juniorov
FEI Juniori - úvodná úloha (2009)
FEI juniori - úvodná úloha (2009) - 2.kolo Lipican Cup - stupeň S
FEI Mladí jazdci - súťaž družstiev (2009)
FEI Mladí jazdci - súťaž družstiev (2009) - 2.kolo Lipican Cup - stupeň ST
FEI Voĺná zostava Intermediate I (2009)
Dvojkolová súťaž pre 4-ročných koní
Majstrovstvá SR 5 a 6 ročných koní
Lipican Cup 2016 - stupeň " Z"
Majstrovstvá SR detí
Lipican Cup 2016 - stupeň " L"
Majstrovstvá SR mladších juniorov
Dvojkolová súťaž starších juniorov
Lipican Cup 2016 - stupeň " S"
Lipican Cup 2016 - stupeň " ST"
Majstrovstvá SR seniorov

 

Autor textu: NŽT
Foto: István Lehoczky


Vytlačiť   E-mail